Yeşil Yol


CO2 arıtımı için yeşil yol.


ABD York Üniversitesi'nden bilim adamları, elektrik santralleri, kimyasal ve diğer büyük ölçekli üretim tesislerinden kaynaklanan CO2 emisyonlarını yakalamak için yepyeni bir yeşil yöntem geliştirdiler.

York Üniversitesi Yeşil Kimya Merkezi tarafından 10 yıl önce rapor edilmiş olan Starbons, gıda atıkları ve deniz yosunu kullanılması ile atık biyokütleden üretilen bir materyaldir.


Bu türden yenilenebilir malzemelerin kullanılması  emisyonlarının azaltılması için diğer ticari sistemlerden daha yeşil, daha verimli ve seçici bir yaklaşım sağlıyor.

Kimya tesisleri ve rafinerileri işlemlerinden kaynaklanan emisyonların tutulmasında yaygın biçimde kullanılan karbon yakalama yöntemleri “amin gas treating”  sıvı çözümler kullanır. Bu yöntemde büyük miktarlarda enerji girişine rağmen nispeten az bir verim elde edilebilmektedir.



Sentetik biçimde yapılandırılan gözenekli yapısı ile Starbons diğer yöntemlere göre %65 nispeten daha verimlidir. Nitrojen katkısı ile Starbons veriminin artırılması da olası.



Yavuz Yılmaz


KAYNAK:


Yorumlar