Kuşlar Nasıl Renklendi?


Kuşlar Nasıl Renklendi?



Kuş türlerinin, ılıman kuşaklardaki kuzenleri ile karşılaştırıldığında tropik kuşaklarda daha göz alıcı renkler geliştirmiş olduğu düşüncesi doğru olmayabilir.


Kamuflaj olgusu dikkate alınarak düşünülecek olur ise orman kuşlarının koyu yeşil, çöl kuşlarının ise griye yakın tonları geliştirmesinin, düşmanlardan saklanma ve hayatta kalma açısından daha uygun olduğu bildiriliyor.


Çöl kuşları daha açık renkli vücutlar geliştirmektedirler. Daha çok yağış alan ve daha yoğun biçimde bitki örtüsü barındıran alanlarda evrimleşen kuşlar genellikle daha koyu renklidir. Açık renkli tüyler ton farklılıklarının daha çok dikkat çekmesi ve seçilimi anlamına gelir.


Avusturya kıtasında gerçekleştirilen ayrıntılı çalışmalardan yararlanılarak ve bu kara parçasındaki özel durumu da dikkate alan araştırmalar sonucu çöl kuşlarının orman kuşlarını çekebilmek için farklı ve zengin çeşitlilikte tüyler geliştirmiş olabilecekleri ileri sürülmektedir.


Tropik bölge kuşlarının daha renkli topluluklar halinde gözlendiği gerçeği, bu kuş topluluklarının daha çeşitli türleri içeriyor olmaları (zengin çeşitlilikte tür barındırma) ile ilgilidir.


Kuşların DNA analizleri, ayrıntılı tüy rengi analizleri ve uydu destekli coğrafi alan taramaları neticesinde tüy rengini çeşitlendiren coğrafi yalıtımın orman değil çöl koşullarında ortaya çıktığı bildiriliyor.



Yorumlar