ACISIZ ŞEKER TESTİ

 

Bilim adamları, parmak delinerek yapılan kan testi olmaksızın glikoz seviyelerini ölçmeyi sağlayabilecek, yapışkan bir bant oluşturdu.


Bilim adamları, parmak delinerek yapılan kan testi olmaksızın glikoz seviyelerini ölçmeyi sağlayabilecek non-invaziv, yapışkan bir bant oluşturdu. Yeni araç milyonlarca diyabet hastasının ağrılı ve popüler olmayan testleri sık sık gerçekleştirme olasılığını ortadan kaldırmaktadır.


Bant cildi delmez, bunun yerine küçük bir elektrik akımı kullanarak bir dizi minyatür sensörle saç foliküllerini döşeyen hücreler arasındaki sıvıdan glikoz çeker. Glikoz küçük rezervuarlarda toplanır ve ölçülür. Okumalar, her 10 ila 15 dakikada bir yapılır ve birkaç saat içinde alınabilir.


Sensör ve hazneler dizisinin tasarımı nedeniyle, bant bir kan örneği ile kalibrasyon gerektirmez - bu da parmak kan testi yapmanın gereksiz olduğu anlamına geliyor.


Nature Nanotechnology'de yayınlanan bir çalışmada, cihazın arkasında yatan prensipleri tanıtan Bath Üniversitesi'nden araştırma ekibi, kullanıcının telefonuna düzenli glikoz ölçümleri gönderen düşük maliyetli, giyilebilir bir sensör üretilmesini ummaktadır.


Bu cihazın diğerlerine göre önemli avantajı, dizinin her bir minyatür sensörünün, tek bir saç folikülü üzerinde küçük bir alanda çalışabilmesidir - bu durum, glukoz ekstraksiyonundaki değişkenliği önemli ölçüde azaltır ve alınan ölçümlerin doğruluğunu arttırır.

KAYNAK
https://phys.org/news/2018-04-non-invasive-adhesive-patch-glucose-skin.html



Yorumlar