Amazon havzası dev yunusların modern akrabalarına yuva sağlıyor.
Zürih Üniversitesi'nden paleontologlar, Peru'nun Amazon bölgesinde yeni bir tatlı su yunus türünün keşfedildiğini duyurdu. Şaşırtıcı bir şekilde, yaşayan en yakın akrabaları Güney Asya'nın nehir yunuslarında bulunabilir.
Nehir yunusları en nadir modern deniz memelileri arasında yer alıyor ve mevcut türlerin çoğu kritik tehlike altında. Bununla birlikte, benzer görünümlerine rağmen, bu hayvanlar doğrudan akraba değillerdir, ancak bir zamanlar gezegenimizde yaşayan farklı deniz memelileri gruplarının hayatta kalanlarını temsil etmektedirler.
Zürih Üniversitesi (UZH) liderliğindeki uluslararası bir araştırma ekibi, şimdiye kadar bulunan en büyük nehir yunusunu ortaya çıkardı; boyu 3 ila 3,5 metre arasındaydı. Amazon havzasında yaşadığına inanılan efsanevi bir su insanının anısına Pebanista yacuruna adı verilen yeni tür, Peru Amazon Bölgesi'nde bulundu ve türün16 milyon yaşında olduğu belirlendi.
Değişen çevre dev yunusların atalarının neslinin tükenmesine neden oldu
Yeni yunus türü, 24 ila 16 milyon yıl önce dünya okyanuslarında yaygın olan bir grup yunus olan Platanistoidea'ya ait. Araştırmacılar, onların başlangıçta denizdeki atalarının, proto-Amazonya'nın av açısından zengin tatlı su ekosistemlerini istila ettiğine ve bu yeni ortama uyum sağladığına inanıyor.
KAYNAK
https://phys.org/news/2024-03-ancient-giant-dolphin-amazon.html
Yorumlar
Yorum Gönder