BİYOBOZUNUR BOYALAR

 



Doğanın bilinen en canlı renklerini doğa dostu kaynaklardan (biyobozunur) elde etmek mümkün mü?

Araştırmacılar, doğadaki en parlak ve en canlı renklerin arkasındaki genetik kodları aydınlatıyor. PNAS dergisinde yayınlanan makale - kelebek kanatlarında ve tavuskuşu tüylerinde görülen- yapısal renk genetiği ile ilgili ilk çalışmadır. Bu çalışma yapısal olarak renklenmiş çeşitli organizmalardaki genetik araştırmaların da yolunu açmaktadır.

Çalışma, Cambridge Üniversitesi ve Hollandalı bir firma Hoekmine BV arasındaki iş birliğinin sonucunda gerçekleştirildi. Parlak renkler taşıyan bakterilerin bazı türlerinin genetik yapı ile ilişkili olarak renk ve görünümlerinin nasıl değiştiği gösterildi. Sonuçlar, nanokonstrüktif, toksik olmayan boyaların büyük ölçekli imalatı için bu bakterilerin nasıl kullanılabileceği ile ilgili ip ucu vermektedir: örneğin bakterileri büyütmek ve belirli renkler doğrultusunda yapılandırmak bu amaç için yardımcı olabilecek uygulamalar gibi görünmektedir.

Flavobacterium, belirli dalga boylarındaki ışığı yansıtan iç yapıları nedeniyle çarpıcı metalik renkler üreten koloniler halinde bir arada bulunan bir bakteri türüdür. Bununla birlikte, bilim adamları bu karmaşık yapıların genetik olarak nasıl tasarlandığı konusunda hala şaşkınlık yaşamaktadır.

Cambridge'den Villads Egede Johansen, "Nanoyapıların doğada nasıl yapıldığının daha iyi anlayabilmek için yapısal renklenmeden sorumlu olan genleri haritalamak çok önemliydi " demektedir. "Yapısal renkleri destekleyen genler sadece bakteriler için değil, herhangi bir canlı sistemde ilk defa çalışılmaktadır."

Araştırmacılar, genlerin koloninin rengini nasıl düzenlediğini anlamak için genetik bilgiyi, vahşi tipli ve mutasyon geçirmiş bakteri kolonilerinin optik özelliklerine ve anatomileriyle kıyaslayarak karşılaştırdı.

Bakterileri mutasyona sokan araştırmacılar, bakterilerin boyutlarını ya da hareket etme yeteneklerini değiştirerek kolonileri yeniden inşa ettiler. Değişen geometri rengi de değiştirmektedir: Koloninin orijinal metalik yeşil rengi mavi ile kırmızı arasında görünen tüm aralıklara değiştirilebilmektedir. Ayrıca daha donuk renkler yaratabilmekte ya da renk tamamen izole de edilebilmektedir.



KAYNAK

https://phys.org/news/2018-02-brightly-colored-bacteria-coatings.html


Yorumlar