Eklem Romatizması: Yeni İlaç

 

Bilim adamları, romatoid artrit ve benzeri hastalıklara karşı kullanılacak yeni bir ilaç geliştirdi.

Bilim adamları, romatoid artrit ve benzeri otoimmün hastalıklara karşı kullanılacak, inflamasyonu azaltan yeni bir ilaç bileşiği tasarladılar.

 St. Louis'deki Washington Üniversitesi Tıp Fakültesi'nin yeni araştırmasına göre yeni inhibitör, aynı enflamatuar yolu hedefleyen diğer bileşiklerden daha seçici. Yeni inhibitörün diğer yararlı özellikleri ile birlikte, mevcut tedavilerin bazı olumsuzlukları iyileşebilir.

Çalışma, Journal of Experimental Medicine'de çevrimiçi yayınlandı.

P38 MAPK olarak adlandırılan bir protein, normal işlevlerini gerçekleştirdiğinde, dokunun sağlıklı kalmasına yardımcı olmaktan sorumludur, ancak protein kronik biçimde deforme olur isa, vücudun kendi dokularına saldırarak, hasara yol açar. Romatoid artrit ve psoriatik artrit gibi otoimmün bozukluklar ortaya çıkabilir.

Bu protein birçok hastalıkta inflamasyonu tahrik ettiği için, birkaç ilaç şirketi anti-inflamatuar bileşikler geliştirmiştir. Bu bileşikler bir süre boyunca bir anti-enflamatuar etkiye sahip olmakla birlikte, vücudun kendisini yenilemesi ile bir süre sonra iltihap geri döner.

Gabriel Mbalaviele, "Proteinin inflamasyondaki rolü nedeniyle, ilaç firmaları p38 MAPK'ı bloke etmek için ilaç geliştirmeyi düşündüler" demektedir. "İlaçlar, klinik çalışmalarda başarılı oldular fakat etkinlikleri ilerleyen zamanlarda ortadan kalktı. İltihap belirteçleri ilk başta azaldı, ama iki ya da üç hafta sonra geri döndüler.

Yeni bileşik, tüm yolun bloke edilmesinden ziyade, CDD-450 olarak adlandırılan ara bileşiği, p38 MAPK proteininin biraz aşağısındaki birkaç daldan sadece birisini ketliyor. Diğer dalların serbestçe çalışmasına izin verirken bu yolun engellenmesi iltihap yeniden kalibrasyon problemini düzeltebilir.

Araştırmacılar fareler, sıçanlar ve insan hücreleri üzerinde çalışarak, yeni bileşiğin enflamatuar sinyal molekülleri seviyelerini azalttığını gösterdi. Bilim adamları ayrıca, romatoid artritin bir sıçan modelinde, kemik ve eklemleri yok etmesini önledi.

KAYNAK
https://medicalxpress.com/news/2018-03-drug-compound-rheumatoid-arthritis.html

Yorumlar