EN UYGUN AÇI

 

Ağaçlar arasında dolaşırken, yapraklardan sarkan damlacıklara daha dikkatli bakın. 

Bir selvi, çam ya da ardıç ağacının ıslak yaprakları farklı düzeylerde ıslanıyor ise, muhtemelen su damlacıkları fizik kurallarına meydan okumaktadır.



Bir yaprak ucunda veya başka bir ince filament üzerinde meydana gelen büyük damlacıklardan esinlenen, Utah State Üniversitesi, Liège Üniversitesi ve Brigham Young Üniversitesi'nden bir araştırmacı ekibi, bükülmüş bir fiberin en fazla sıvı tuttuğu kesin açıyı buldu. Bulgular,  temel bilimler olan fizik, kimya ve biyolojiyi kapsayan en önemli dergide “Royal Society of Soft Matter” 15 Mart tarihi ile yayınlandı.

USU'daki dünyaca ünlü Splash Lab'in yaratıcısı Dr. Tadd Truscott, araştırma lideri Dr. Tadd Truscott'un, akışkanlar dinamiği alanında önemli bir bakış açısı sunduğunu söyledi.

"İlk kez, bükülmüş bir fiberin sıvıyı en iyi tutabileceği tam açıyı söyleyebiliriz" demektedir. "Bu araştırma, ilaç üretimi veya mikroakışkanları kullanan teknolojiler geliştirme dahil olmak üzere birçok endüstriyel uygulamaya sahiptir. Çalışma, kurak bölgelerde daha popüler hale gelen daha verimli sis toplama ağlarının geliştirilmesinde de yararlı olabilir. Diğer taraftan, daha verimli bir nem alma cihazı tasarımı için de ilham verebilir. "

Truscott, bükülmüş fiber konseptini göstermek için bir örümcek ağı benzetimini kullanıyor. Su damlacıkları çeşitli yerlerden ağı meydana getiren liflere yapışır, ancak en büyük damlalar akut açıları oluşturan liflerin kesişme noktalarında birikmektedir. Büyük bir damlacık için en iyi açı: 36 derece.



KAYNAK
https://phys.org/news/2018-04-thread-bent-fibers.html

Yorumlar