Esnek Elmas

 

Son derece küçük ve iğne benzeri şekillerde büyütüldüğü zaman elmas, lastik gibi bükülüp gerilebiliyor.


Elmas, tüm doğal malzemelerin en güçlüsü olarak bilinir ancak kırılganlık bu güçle sıkı sıkıya bağlı başka bir özelliktir: MIT, Hong Kong, Singapur ve Kore'den gelen uluslararası bir araştırmacılar ekibi, son derece küçük, iğne benzeri şekillerde büyüdüğü zaman, elmasın lastik gibi bükülüp gerilebildiğini ve orijinal şekline geri döndüğünü keşfetti.

MIT'nin Malzeme Bilimi ve Mühendisliği Bölümü kıdemli araştırmacısı Ming Dao'nun yazdığı bir makalede, bu hafta Science dergisinde şaşırtıcı bir bulguyu bildiriliyor.

Araştırmanın, algılama, veri depolama, tetikleme, biyo-uyumluluk, in vivo görüntüleme, optoelektronik ve ilaç salınımı gibi uygulamalar için çeşitli elmas tabanlı cihazlara kapı açabileceğini söylenmektedir. Örneğin, elmas, kanser hücrelerine ilaç vermek için biyolojik olarak uyumlu bir taşıyıcı olarak araştırılabilir.

Ekip, bazı diş fırçalarının lastik uçlarına benzer şekilde dar elmas iğnelerinin, ancak sadece birkaç yüz nanometrenin (bir metrenin milyarda biri) kırıldığını ve kırılmadan yüzde 9'a kadar esneyebileceğini gösterdi. 

Araştırmacılar, elmas iğnesinin gerçek geometrisi için doğrusal olmayan elastik davranışın bir bilgisayar modelini geliştirdiler ve nano ölçekli elmasın maksimum gerilme geriliminin yüzde 9 gibi yüksek bir değerde olduğunu buldular. Bilgisayar modeli, aynı zamanda, karşılık gelen maksimum lokal stresin, elmasın bilinen ideal gerilme mukavemetine yani kusursuz elmasın ulaşabileceği teorik limite yakın olduğunu tahmin etmektedirler.


KAYNAK
https://phys.org/news/2018-04-diamond-flexible-ultrafine-needles.html

Yorumlar