Gül yağı: Güvenli mi?


Gül esansiyel yağlarının (EO) organik tarım için güvenli bir pestisit olduğu kanıtlanmaya çalışılıyor.

**

Bitkisel kaynaklı uçucu yağlar (EO'lar), deterjanlar, kozmetikler, farmakoloji ve gıda katkı maddeleri gibi çeşitli endüstrilerde uygulama alanı bulmaktadır. 

Dahası, EO'lar olağanüstü bir güvenli maddelerdir ve sayısız biyoaktiviteleri ile insan sağlığına büyük fayda sağlarlar. Bu faydaların ötesinde, EO'ların böcek kovucu tepkileri de tetiklediği bulundu.

Terpenoidler bitki esansiyel yağlarında (EO) bol miktarda bulunur ve bitki savunma tepkilerini düzenleyebildikleri için yaygın ilgi görmüştür. Örneğin soya fasulyesi ve komatsuna bitkileri, nane yakınında yetiştirildiklerinde savunma özelliklerinde önemli bir iyileşme yaşar ve otçullara karşı dirençli hale gelirler.

Bu fenomen, uçucu bileşiklerin nane bitkisinden salınması sonucu meydana gelir. Uçucu bileşikler, başka bitkilerde de potansiyel otçul tehditlerine karşı koruma sağlayan savunma genlerinin aktivasyonunu tetikler.

Bu bağlamda, EO'ların mevcudiyeti onları çevre dostu bitki savunma aktivatörleri olarak çekici adaylar haline getirmektedir. Ancak bu alanda yeterli sayıda bilimsel araştırma bulunmamaktadır.

Tokyo Bilim Üniversitesi'nin (TUS) Biyolojik Bilim ve Teknoloji Bölümü'nden Profesör Gen-ichiro Arimura liderliğindeki bir araştırma ekibi, 11 EO'nun domates savunma tepkilerini etkinleştirmedeki etkinliğini değerlendirdi. Ekibin bulguları 18 Mart 2024'te Journal of Agricultural and Food Chemistry’de yayınlandı.

Çalışma genel olarak, β-sitronellol ile zenginleştirilmiş EO'nun domates yapraklarındaki savunma genlerini aktive edici rolünü vurgulamaktadır.


KAYNAK

https://phys.org/news/2024-03-rose-essential-oil-safe-pesticide.html


Yorumlar