İki Boşluk Daha Etkili

 

Cümle sonuna bırakılan iki boşluk daha etkili bir okuma ve anlama sağlıyor.

Skidmore Koleji araştırmacılardan oluşan bir ekip, cümle içerisinde geçen iki boşluklu metinlerin, insanların okuduğu bilgileri daha hızlı işlemesine olanak sağladığını keşfetti.

Attention, Perception, and Psychophysics dergisinde yayınlanan makalelerinde Rebecca Johnson, Becky Bui ve Lindsay Schmitt, yaptıkları çalışmayı ve bulgularını özetlemektedir.

Daktiloları kullanacak kadar yaşlı olan insanlar genellikle her cümlenin arasına iki boşluk eklemeyi öğretmişlerdir. Bunun nedeni, daktiloların iki boşluk olmadan, tek aralıklı yazımın bazen bir cümlenin nerede bittiğini görmeyi zorlaştırmasıdır. Bu insanların birçoğu, kelime işlemci yazılımı kullanmaya başlayarak bilgisayar çağına geçti. Fakat eski alışkanlığın nasıl göründüğüne dair tartışmalar başladı. Bazıları bunun çirkin olduğunu öne sürerken, diğerleri sadece daha iyi görünmediğini, aynı zamanda okumaya yardımcı olduğunu iddia etmekteydi. Kelime işlemcileri genellikle orantılı yazı tiplerini kullanıyordu ve bu ise büyük bölüme getirdi. Johnson, Bui ve Schmitt, ekstra boşlukların gerçekten okunabilir olup olmadığını test edip edemeyeceklerini merak ettiler.

Okunabilirliği test etmek için 60 gönüllünün yardımına başvuruldu. Her birine farklı metin türleri okutuldu. Okuma materyalinin bir kısmı, dönemlerden ve virgüllerden sonra çift boşluklara sahipken, diğerleri sadece periyotlardan sonra veya sadece virgüllerden sonra çift aralıklıydı ve diğerlerinde ise hiç boşluk bırakılmamıştı. Gönüllüler okurken, araştırmacılar bir göz izleme aracı kullandılar. Araştırmacılar ayrıca her gönüllüyü okumadan sonraki anlama düzeyini belirlemek için testlere tabi tutu.

Araştırmacılar, metin içerisindeki fazladan boşlukların, okuyucuların daha hızlı okumaları ve anlama düzeylerini artırmaya yardımcı olduğunu belirtiyor.

KAYNAK
https://medicalxpress.com/news/2018-05-space-period-sentence.html

Yorumlar