KARŞI DİRENÇ ÖRNEKLERİ
Buhar Gücü
İlk lokomotiflerin yapıldığı ve bunu istemeyenlerin ortaya çıktığı dönemde, saatte elli km. gibi korkunç ( ! ) bir hıza ulaşan bir kimsenin boğulmak tehlikesiyle karşılaşacağını ciddi ciddi iddia edilmiştir.
Elektrik
Elektrikle evleri aydınlatma fikri, 31 yaşında bir Amerikalı mucit, Thomas Alva Edison dışında, bütün “uzmanlar” tarafından yuhalandı.
Edison'un “akkorlu lamba”yı gerçekleştirmeye çalıştığını bildirmesi üzerine hava gazı şirketlerinin hisse senetleri birdenbire düştüğü zaman, İngiltere parlamentosunda bu işi incelemek üzere bir komisyon kurulmuştu. Gedikli uzmanlar, hava gazı şirketlerini büyük ferahlığa kavuşturan bir açıklama yaptılar. Onlara göre, Edison'un düşüncesi, belki Atlantik'in öte tarafındaki dostlarımız için uygun olabilirdi, fakat ne bilim adamlarının, ne de yatırımcıların dikkatini çekmeye değmezdi.
Hava Araçları
Yirminci yüzyılın başlarında bilimciler, hemen hemen ağız birliği halinde, havadan ağır nesnelerin asla uçamayacağını ve uçak yapmaya kalkışan bir kimsenin ancak bir deli olabileceğini açıklamakta idiler.
İlk uçaklar uçmaya başladıktan birkaç yıl sonra, cahil halkı uyarmak isteyen astronom William H. Pickering'in sözlerini buraya aktaralım; “Halkın hayalinde sık sık, Atlantik'i büyük bir hızla aşan ve modern buharlı gemilerimiz gibi bir sürü yolcu taşıyan dev gibi uçan makineler canlanmaktadır. Böyle düşüncelerin baştan başa saçma olduklarını söylemek gerekiyor. Bir makinenin bir veya iki yolcu ile geçişi başarabileceğini kabul etsek bile, bunun için göze alınması gereken masraf o kadar ağır olacaktır ki, ancak bu işi zaten özel yatı ile yapmak gücüne sahip bir milyoner buna katlanabilir.”
Uzay Seyehati
1926 yılında Bickerlon adında bir profesör tarafından yazılan bir makalede: “Bu çılgın Ay'a doğru atılmak fikri, düşüncenin dar alanlarında çalışan bilimcileri acemi bir ihtisaslaşmanın ne kadar saçma aşırılıklara götürebileceğine iyi bir misaldir. Teklifi eleştirici bir gözle inceleyelim. Bir mermi yer çekiminden tamamiyle kurtulabilmek için saniyede yüz kilometre hıza muhtaçtır. Bu hızda bir gramın enerjisi 15.180 kaloridir... Bizim en şiddetli patlayıcımızın, nitrogliserinin enerjisi ise gram başına 1.500 kaloriden azdır. Demek ki patlayıcı, hiç bir şey taşımadan dahi, yerden ayrılmak için gerekli enerjinin ancak onda birine sahiptir . . . Binaenaleyh teklifin temelden imkansız olduğu apaçık meydandadır.”
-Başkan Eisenhower B.M. uyduları projesini bütün dünyaya ilan ettikten de sonra- yeni atanan bir Krallık Astronomu görevine başlamak üzere İngiltere'ye ayak basıyordu. Dr. Woolley, krallık astronomu sıfatıyla İngiliz hükumetine uzay araştırmaları hakkında tavsiyelerde bulunmakla görevli komisyonun önemli bir üyesidir. Gazeteciler sayın astronomdan uzay uçuşları hakkında ne düşündüğünü sordular. O, görüşlerinde değişiklik yapmak için hiç bir sebep görmedi, burnunu çekerek: 'Uzay yolculuğu, dedi, saçma bir hayaldir'
Kaynak
ARTHUR C. CLARKE., GELECEGİN ÇEHRESİ
Yorumlar
Yorum Gönder