Perde Gerektirmeyen Cam

 




Mühendisler şeffaftan opak hale getiren çevre dostu akıllı cam paneller geliştiriyor.

Delaware Üniversitesi'nden elektrik ve bilgisayar mühendisliği profesörü olan Keith Goossen perde kullanımına gerek duyulmayan pencereler hayal ediyor: bu amaç doğrultusunda, dış ortam ışığını engelleyebilen ya da sadece bir düğmeye basılarak saydam hale getirilebilen paneller geliştirildi.

Geçen yıl UD'den doktora derecesi elde eden Goossen ve Daniel Wolfe, istenildiğinde ışık girişini engelleyebilen paneller geliştirdi. Bu " akıllı cam " teknolojisi, çevre dostu pencerelerde, ön camlarda, tavan panellerinde ve bina zarflarında kışın ışığı ve ısıyı emerek yaz aylarında yansıtacak şekilde kullanılabilir.

Goossen akıllı cam üreten ilk bilim adamı olmasa da , ekibinin icadı diğer versiyonlara göre daha başarılı. Şeffaf haliyle daha şeffaf ve yansıtıcı haliyle rakiplerine göre daha yansıtıcı olduğu belirtilmektedir.

Goossen, en son akıllı cam prototipini 5 Mart Pazartesi günü Denver'daki SPIE Akıllı Malzemeler Değerlendirme konferansının açılış konuşmasında paylaştı.

Basit fikir, kesin sonuç

Bu akıllı cam teknolojisinin arkasındaki ilkeler şaşırtıcı derecede basittir. İnce bir boşlukla ayrılmış iki plastik tabakayla başlar. Plastik, materyali tekrar yansıma yapan minik küp şekilli yapılar içeriyor; bu, bir bisiklet reflektörü gibi, ışığı kaynağına geri döndürmesi anlamına geliyor.

Panelin içerdiği odacıklar istenildiğinde, metil salisilat adı verilen bir sıvı ile doldurulur; bu çok kullanılan ucuz bir bileşendir. Bahsi geçen sıvı optik özelliklere sahiptir. Retroreflektif plastik ile eşleşen sıvı ilgili paneli ışık geçebilir veya şeffaf hale getirmektedir.


KAYNAK

https://techxplore.com/news/2018-03-eco-friendly-smart-glass-panels-transparent.html


Yorumlar