Uyuşturucu

 

Tokalaşma veya başka türden temaslar nedeniyle çoğu insan parmak izinde uyuşturucu madde taşıyor.

Bilim adamları, standart bir testte katılanların yüzde 13'ünün parmak izlerinde A sınıfı 

uyuşturucu madde izleri taşıdıklarını belirledi.

Hızlı bir parmak izi testi geliştirmiş olan Surrey Üniversitesi'nden araştırmacılar, kokain ve eroin kullananların ve uyuşturucuya maruz kalanların arasındaki farkı kanıtlamak için kesin bir yol ve kolay bir çıkış bulunmadığını, çevresel faktörlerden dolayı test süreçlerinin zorlaştığını bildiriyor.

Clinical Chemistry tarafından yayınlanan bir çalışmada , üniversite araştırmacıları, gönüllülerin parmak izlerini önceki 24 saat içinde kokain ya da eroin almayı kabul eden 15 uyuşturucu kullanıcısı ile birlikte test etti.

Araştırmacılar uyuşturucu kullanmayan gönüllülerin yıkanmamış ellerinde parmak izlerini test etti ve uyuşturucu kullanma öyküsü olmamasına rağmen hala A sınıfı ilaçların izleri buldular. Parmak izlerinin yaklaşık yüzde 13'ünün kokain içerdiği ve yüzde birinin eroin metaboliti içerdiği tespit edildi.

Bir el sıkışma yoluyla ilaçları transfer etme olasılığını test etmek için, gönüllülerden bir uyuşturucu kullanıcısı ile el sıkışmaları istenmiştir. Temastan sonra parmak izleri toplandı. Her ne kadar kokain ve eroin bir uyuşturucu kullanıcısı ile el sıkışmasıyla aktarılabilse de, bu aktarım ayrım yapmayı mümkün kılacak seviyededir.

Surrey Üniversitesinde Adli Analizde Öğretim Görevlisi olan Dr. Melanie Bailey, "İster inanın ister inanmayın, kokain çok yaygın bir çevre kirleticisidir. Günlük aktiviteler ya da uyuşturucu kullanan biriyle el sıkışma sırasında kontamine olabilmektedir.

KAYNAK

https://phys.org/news/2018-03-ten-people-cocaine-heroin-fingerprints.html

Yorumlar