AI: AYAK İZİ TANIYACAK

 



*

Yapay zeka yazılımı yürüme yolu ve ayak basma biçimini biyometrik güvenlik için kullanıyor.
**

Yürüme yolu ve ayak basma biçimi parmak izi ve göz taraması yerine havaalanlarının biyometrik güvenliği için kullanılabilir.

Manchester Üniversitesi ve Madrid Üniversitesi araştırmacıları, insanın bireysel yürüyüş modelini çıkarabilen biyometrik bir doğrulama sistemini geliştirdiler. Yürüme, bir basınç yastığı üzerinde analiz edilerek, doğrulama için 3-D ve zaman bazlı veriler toplandı.

En iyi makine öğrenim araştırma dergilerinden birinde yayınlanan sonuçlar, bu yılın başlarında IEEE Desen Analizi ve Makine Zekası (TPAMI) dergilerinde yayımlanan sonuçlar, AI sisteminin eş zamanlı olarak ve sadece 0.7 hata oranı ile çalıştığını bildiriyor.

Parmak izi, yüz tanıma ve retinal tarama gibi fiziksel biyometriler şu anda güvenlik amacıyla daha yaygın olarak kullanılmaktadır. Bununla birlikte, yürüyüş tanıma gibi davranışsal biyometriler kişilerin doğal davranış ve hareket kalıpları tarafından sunulan benzersiz imzaları da yakalıyor. Ekip, verilerini 'sahtekarlar' ve farklı güvenlik senaryoları ile de test etti. Yazılım hava alanı güvenlik kontrol noktaları, iş yeri ve ev ortamlarında denendi. Sonuçlar, hava limanlarında, ofislerde ve evlerde mevcut güvenlik sistemlerini tamamlama potansiyeli sunmaktadır.

Çalışmayı yönlendiren, Manchester Elektrik ve Elektronik Mühendisliği Fakültesi'nden Dr. Omar Costilla Reyes şöyle demektedir: “Her insanın yürürken yaklaşık 24 farklı etkenden kaynaklanan hareketleri vardır. Bu da her bireyin kendine özgü, tekil bir yürüyüş düzenine sahip olmasına neden oluyor. Bu nedenle, bu hareketlerin izlenmesi bir parmak izi veya retina taraması gibi, bir bireyi tanımak veya doğrulamak için kullanılabilir. "

Bilgisayarların bu tür hareket kalıplarını öğrenmesi için ihtiyaç duydukları AI sistemini oluşturmak için, ekip 127 farklı bireyden yaklaşık 20.000 ayak izi içeren tarihteki en büyük ayak veri tabanını toplandı. Veri setinin derlenmesi için, esnek sensör sistemleri ve yüksek çözünürlüklü kameralar kullandı.


KAYNAK
https://techxplore.com/news/2018-05-ai-footstep-recognition-airport.html

Yorumlar