Avrupa halklarının büyük ölçüde asyalı göçebeler ile karışarak biçimlendiği iddia ediliyor.
**
Science and Nature dergisinde yayınlanan üç çalışmada uzmanlar, Demir Çağı'ndan Ortaçağa kadar 4.000 yıllık bir döneme ait; MÖ 2.500 ile 1.500 yılları arasında yaşayan düzinelerce insan genom dizisini değerlendirdi.
Analizler, Avrasya bozkırlarında (batıdaki Macaristan ve Romanya'dan doğuda Moğolistan'a ve kuzeydoğu Çin'e uzanan muazzam bir alan) yaşayan insanların genetik yapılarında yavaş ve istikrarlı bir batı-doğu karışımını gösteriyor.
Değişim aynı zamanda Hint Avrupa dillerini konuşan bozkır sakinlerinin Türkçe konuşan insan topluluklarına dönüştürüyor.
Hint-Avrupa dil grubu, İngilizce, Fransızca, Almanca, Rusça, Hintçe ve Farsça gibi günümüzün modern dillerini ortaya çıkarırken, Türkçe, Moğolistan da dahil olmak üzere Doğu Asya'da doğduğu düşünülen Ural-Altay ya da Türk dil grubunun bir parçasıdır.
Araştırmacılar, yaklaşık 800 ila 200 yıllarında, Avrasya bozkırlarının İskitler tarafından yönetildiğini söylemektedir. Bunların kökeninin Batı "Avrupanın" Tunç Çağı çiftçileri olduğu düşünülmektedir. Willerslev; “oysa bugün Orta Asya ve Batı Asya'da yaşayan insanlar gerçekten Asya kökenlidir” diyor. "Bunun nasıl olduğunu anlamak istedik."
İskitler, Hunların Moğolistan'dan batıya doğru yayılmaları sonucu onlarla karışarak asimile oldular.
Hun imparatorluğu yaklaşık 1.500 yıl önce çöktüğü zaman, diğer gruplar batıya doğru hareket etmeye başladı - bunların en ünlüsü Moğollardır.
Willerslev gazetecilere verdiği demeçte, "Avrupa ve Asya'ya yayılan çağdaş insanların genetik yapısının büyük çoğunluğunun yaklaşık son 1000 yıl içinde oluştuğunu söyleyebiliriz." demektedir.
KAYNAK
https://phys.org/news/2018-05-horse-riding-eurasia-ethnic-profile.html
Yorumlar
Yorum Gönder