Biyoyakıt: Dallı Darı

 


Bioenergy


Bilim insanları, şirketler ve devlet kurumları iklim değişikliğine neden olan sera gazı emisyonlarının azaltılması konusunda çaba göstermektedir. Mısırdan üretilen biyoyakıtlar, motorlu taşıtlar ve belki de uçaklar için bir yakıt kaynağı olarak ortaya çıkmıştır ancak mısır, biyoyakıt malzemesi olarak sorunludur. Büyümek için kaynak (su vb) tüketir, birçok çevresel etki yaratır ve yiyecek olarak daha faydalıdır.

Colorado Eyalet Üniversitesi'nden yapılan bir araştırma, Kuzey Amerika'nın pek çok yerinde yetişen ve yenmeyen otlardan biri olan dallı darıdan üretilen biyoyakıtlar için yeni vaatler barındırmaktadır. Bilim adamları, çeşitli büyüyen senaryolarını taklit etmek için modeller kullandılar ve sera gazı emisyonlarının ölçülmesinde kullanılan standart yöntemler ile 11 ila 10 gram karbon dioksit arasında değişen bir iklim etkisi tespit edildi.

Diğer yakıtlarla karşılaştırmak gerekeir ise örneğin benzin kullanmanın etkisi mega-joule başına 94 gram karbon dioksit düzeyindedir.

Araştırma, 19 Şubat'ta Nature Energy'de online olarak yayınlandı.

CSU Doğal Kaynak Ekoloji Laboratuvarı'ndan John Field, ekibin bulduğu şeyin önemli olduğunu söylemektedir. "Dallı darı ile elde ettiğimiz sonuçlar bir tür karbonun toprağa depolanma süreci olarak da görülebilir" dedi. "İnla ettiğimiz organik madde karbonu sımsıkı tutmaktadır."

CSU araştırma ekibi , ot gibi yenilebilir olmayan bitki materyalinden üretilen ikinci nesil selülozik biyoyakıtlar üzerinde çalışıyor . Selüloz, bir bitki lifidir. Dallı darı (Switchgrass) da dahil olmak üzere bu tür bitkiler potansiyel olarak daha üretkentir ve mısırdan daha az çevresel ayak izi ile yetiştirilebilir.

Selülozik biyoyakıtlarla ilgili önceki çalışmalar, tedarik zincirinin mühendislik ayrıntılarına odaklanmıştır. Bu detaylar, bitki materyalinin üretildiği çiftlikler ile taşınması gereken biyoyakıt üretim tesisi arasındaki mesafenin analiz edilmesini içermektedir. Bununla birlikte, CSU analizi, bitki materyalini nerede ve nasıl yetiştirildiğinin ayrıntılarının, sera gazı izi kadar önemli veya daha önemli olduğunu tespit etti.




KAYNAK
https://phys.org/news/2018-02-biofuels-fibers-combat-global.html

Yorumlar