ENERJİ: İRİDYUM KATALİZÖR

 

*
İridyum esaslı yeni katalizör güneş ışığı yardımı ile suyu okside etmede daha başarılı.
**


Güneş Enerjisini daha verimli bir şekilde hasat etmek ve depolamak için yeni çözümler araştıran ABD ve Çin'deki bilim insanları, suni fotosentez için bir platform görevi görecek yeni ve çift atomlu bir katalizör sentezlediklerini bildirdi.

Ekip sadece iki aktif metal merkeze sahip olan bir iridyum katalizörü geliştirdi. En önemlisi deneyler, katalizörün güneş yakıt sentezi üzerine gelecekte yapılacak araştırmalar için verimli bir platform olabilecek iyi tanımlanmış bir yapı olduğunu ortaya koymaktadır.

Boston College Kimya Doçenti Dunwei Wang, "Araştırmamız doğrudan güneş enerjisi depolama teknolojisi ile ilgilidir" dedi. "Güneş enerjisinin kesintili bir kaynak olmasından kaynaklanan kritik zorluğa dikkat çekerim, yapı doğrudan güneş enerjisi topluyor ve enerjiyi kimyasal bağlar altında depoluyor. Bu süreç fotosentez de yapıldığı gibi yüksek verimlilik ve daha düşük maliyet anlamına gelir" demektedir.

Araştırmacılar tek atomlu katalizörler (SAC'ler) üzerinde uzun zaman harcamalarına rağmen iki atom içeren yapılar nadiren araştırıldı. Ekip, "Kolay taşınabilir iridyum dinükleer heterojen katalizörlerin, suyunun oksidasyonu için metal oksit substrat üzerine desteklenmesi" başlıklı bir makalede, iridyum dinükleer heterojen katalistlerin basit bir fotokimyasal yöntemle sentezlendiğini bildirmektedir. Katalizör, doğal ve suni fotosentezde vazgeçilmez bir süreç olan su oksidasyonuna karşı olağanüstü kararlılık ve yüksek aktivite gösteriyor.

Katalizin bu yönüne odaklanan araştırmacılar, büyük ölçekli endüstriyel kimyasal dönüşümlerde yaygın olarak kullanılan heterojen katalizörlerin geliştirilmesinde karşılaşılan zorlukları aşmış olmaktadırlar. Mevcut heterojen katalizörlerin çoğu, atomik yapıları itibariyle zayıf olarak tanımlanmaktadır ki bu durum moleküler düzeyde ayrıntılı mekanizmaların sürdürülmesini zorlaştırmaktadır.

KAYNAK

https://phys.org/news/2018-03-dual-atom-catalyst-yield-energy-artificial.html

Not: Suyun ışık ile etkileşimi (fotoliz) hidrojen üreten bir reaksiyondur.
#Hidrojen: Bilinen en temiz yakıttır.

Yorumlar