GENOM ORMANCILIĞI

 

*
Hayvan genleri insan hastalıklarının kökenine ışık tutabilir mi?
**


Utah Sağlık Üniversitesi'ndeki disiplinler arası bir bilim adamı ekibi, insan genomunun sağlığını etkileyebilecek bölgeler belirlemek için hayvansı özelliklerimizin kökenlerine iniyor.

Projenin sonuçları, Cell Reports dergisinin 6 Mart sayısında yayınlandı.

Araştırma ekibi, dikkatlerini memeli genomunun kodlanmayan bölgelerine yöneltmiştir. Genomun yüzde 98'ini oluşturan bu bölgeler protein kodlamıyor ancak bahsedilen genler diğer genlerin ifade edilme süreçlerinde "anahtar" rollere sahip. Çoğu kodlamayan bölgenin sağlık ve hastalık döngüsündeki rolü halen daha belirsizliğini korumaktadır.

Nörobiyoloji ve Anatomi alanında yardımcı doçent olan Christopher Gregg, "İnsanlar kodlanmayan bölgelere önemsiz DNA adı vermişlerdi, ancak ben kendimi keşfedilmemiş bir ormanda görüyorum" diyor. "Farklı hastalıkları kontrol altına alabilecek yeni genom parçalarını keşfetmek için kodlanmayan bölgeyi araştırmaya devam ediyoruz."

Araştırma ekibi fil, yarasa, orca, yunus, çıplak köstebek faresi ve bir tür sincap olmak üzere beş hayvan genomunun "işlevsiz" bölümlerini çalışmıştır.

Ekip, her hayvan genomunda binlerce özel işlevli bölge tespit etti. Bu hızlandırılmış evrim bölgelerinden bazıları, bir yarasanın kanatları, filin büyük vücut cesameti ve yer sincabının benzersiz renkleri gibi, türe özgü özellikleri kazandırmaktadır.

Gregg laboratuvarında bir biyoinformatikçi ve bilgisayar programcısı olan Elliott Ferris, "İnsan genomundaki kodlamayan bölgelerin sağlık-hastalık olgularındaki rolünü ortaya çıkarmak için farklı türlerin özgün özelliklerini kullandık" demektedir.

Araştırmacılar şu unsurları tespit ettiler:

  • kanser direnci çalışmasında yardımcı olabilecek DNA onarımıyla bağlantılı fil genomu;
  • el ve ayaklardaki anormalliklerin incelenmesine yardımcı olabilecek kanat gelişimiyle bağlantılı yarasa genomu;
  • kornea gelişiminin incelenmesine yardımcı olabilecek göz gelişimine bağlı yunus ve orca genomunun yanı sıra kan pıhtılaşma bozukluklarını anlamada yardımcı olabilecek yüksek basınçlı çevrelere adaptasyon ile bağlantılı unsurlar;
  • albinism Sendromunun incelenmesine yardımcı olabilecek renklendirme / pigmentasyonla bağlantılı on üç sıralı zemin sincap genomu; ve
  • çıplak köstebek sıçanı genomu, glokoma çalışmada yardımcı olabilir.


Araştırmacılar bu metodun, doğanın tüm hayvan krallığını perde önünde tutarak hastalıklara karşı olası çözümlerin aydınlatılmasına olanak sağlayabilecek yeni bir platform oluşturduğunu iddia ediyor.


KAYNAK

https://phys.org/news/2018-03-genomes-unusual-animals-reveal-human.html

Yorumlar