GENOMUNUZU SATAR MISINIZ?

 




Nebula Genomics 1000 dolarlık ön ödeme ile kişisel genomunuzu Bitcoin karşılığı pazarlayabilme imkanı sunuyor.



Nebula Genomics adlı yeni bir kuruluş, web sitesinde insanlara kendi genomlarını pazarlamak için mecra oluşturan beyaz bir sayfa yayınladı. Müşteriler, (1000 doların altında bir maliyet ile) genom dizilimini yaptırabilmektedirler. Elde edilen verilerin mülkiyetine sahip olan müşteriler bu verileri ilaç üreticisi şirketlere satabilmektedir. Ayrıca işlemlerini, Bitcoin güvencesi ile değerli işlemler için kullanılan blok zincir teknolojisini kullanılarak da gerçekleştirebilme seçeneği sunulmaktadır.

Bu ilginç yeni girişime ünlü bilim adamı George Church öncülük etmektedir. Şirketin bir başka iş ortağı olan Veritas Genetics ve diğer yatırımcılar, yaklaşımın geleceğin dalgası olduğunu öne sürüyor. Genetik verilerin diğer şirketlere satılması, kişilerin tüm haklarını devrettiği anlamına da gelmemektedir.

Ne yazık ki şimdilik, kişisel genom dizilimine katılanların sayıları düşük. Bu durumun fiyat ve gizlilik sorunlarından kaynaklandığı iddia ediliyor. Genetik verileri verimli biçimde kullanabilmek için, araştırmacılar çok sayıda insanın örneklere ihtiyaç duymaktadır. Bu çalışma ile kalıtsal hastalıkların şu anda tam olarak bilinemeyen nedenlerine ulaşmayı hedeflemektedir. Çok sayıda insanın bu girişim içerisinde yer almasının tek yolu, verileri güvenliği ve maliyetlerin düşürülmesi ile sağlanabileceği varsayılmaktadır. Bu sorunların ise yalnızca örnek verenlere verilerini satma imkanı sağlanması ile aşılabileceği düşünülüyor. Nebula Genomics, bunun gerçekleşebileceğini savunuyor.


KAYNAK


https://techxplore.com/news/2018-02-startup-sequence-genome.html




Yorumlar