KUZGUNLAR İKİ SOYDAN MI İBARET?

 


Genomik teknikler bilinen türleşme atlaslarını geliştirerek evrime dair yeni ufuklar açıyor.


Bir yüzyılı aşkın süredir, türleşme -bir türün iki kola bölünmesi- evrimsel araştırmanın odak noktası olmuştur. Fakat ön aşamaları yaklaşık 20 yıl süren yeni bir çalışma, "iki farklı tür çizgisinin melezleşmesi ile yürüyen" türleşmenin tersine çevrilmesini de son derece önemli olduğunu işaret etmektedir.

2 Mart Nature Communications dergisinde yayınlanan makale kuzgunların, iki soyundan oluşum olgusuna güçlü kanıtlar sunduğunu gösteriyor.

Maryland Üniversitesinden Kevin Omland, "Melezeleşme doğal bir evrimsel süreçtir ve büyük olasılıkla yüzlerce veya binlerce ata soy üretmiş olmalı" diyor. Yazar yeni çalışmalarıyla ilgili olarak; "En büyük hedeflerimizden biri, bu süreçten insanlara haberdar etmek, verilerin içerisinden yakaladığımız ilginç kalıpları sergilemektir" diyor.

Çalışmanın ilk yazarı olan Anna Kearns, "Kuzey Amerika'da toplanan yüzlerce kuzgunun genetik verileri incelediklerini” söylüyor. “Çoklu veri kümelerinden entegre etmek, bu çalışmanın en zorlu yönlerinden biri olmuştur ve yeni nesil genomik teknikler daha fazla sayıda melez genom örneği ortaya koymaktadır."

Omland, 1999'da bu proje üzerinde ilk çalışmaya başladığında, Kuzgunlar dünyada tek bir tür olarak kabul ediliyordu. Daha ileri araştırmalar ise iki farklı türden söz edilebileceğini ortaya çıkardı - "Eski Dünya" ve "Yeni Dünya" kuzgunları - ama gerçek hikaye çok daha karmaşıktı. Omland, 2000 yılında Amerika Birleşik Devletleri'nin güneybatı kesiminde iki farklı kuzgun soyunun varlığını bildirdi ve başka biri daha (Maine, Alaska, Norveç ve Rusya da dahil olmak üzere) yerlerde tespit edildi.



KAYNAK

https://phys.org/news/2018-03-species-ravens-nevermore-evidence-speciation.html

Yorumlar