Odun Temiz Enerji Kaynağı Değil

 



Odun peletleri: Yenilenebilir, ancak karbon nötr değiller.


Journal of Science dergisinde yayımlanan bir iklim makalesinde, Ekosistem Araştırmaları Enstitüsü'nün Başkanı Emeritus William Schlesinger yakacak olarak odun dönüşümünün sorunlarını rapor ediyor.

Temiz enerji standartlarını karşılamak için gerçekleşen mücadelede, biyokütle enerjisi genellikle karbon nötr olarak lanse edilmektedir. Avrupa Birliği (AB) talebini karşılamak için, Amerika Birleşik Devletleri'ndeki ormanlar odun peletlerine dönüştürülmekte ve yurt dışına ihraç edilmektedir. Bu miktar yıllık 7 milyon metrik tonluk bir değere karşı geliyor. Paris Anlaşması taahhütlerini yerine getirmeye yardımcı olma amacı ile bu peletler AB'de yakılmakta ve elektrik üretimine katkı sağlamaktadır. 

Amerikan orman ürünleri endüstrisini yeniden canlandırmak için Kongre, biyokütleyi karbon nötr olarak ilan edebileceğinden, bu aşama ABD'deki biyokütle enerjisindeki potansiyel bir artış için de hazırlanıyor. Fosil karbon üzerindeki vergiler, ABD'nin de odun peletlerine olan talebini teşvik edecektir.

Ancak ormanları yakıta çevirmek zor muhasebeler içeriyor. Biyokütle enerjisi için yapılan hesaplamalar genellikle ormanların atmosferde birikebilecek karbondioksit için bir lavabo olarak oynadığı kritik rolü göz ardı eder. Her yıl, insan faaliyetlerinden salınan karbondioksitin tahmini % 31'i ormanlarda depolanmaktadır.

Doğal ormanlar, plantasyon tipi yapılanmalardan daha fazla karbondioksit depolar. Hasat edilen peletler, üretim ve denizaşırı nakliye sırasında fosil enerjiye ihtiyaç duyar. 

Birleşik Devletlerdeki ormanlarda meydana gelen karbon depolama kayıpları ve sevkiyat sırasında salınan karbondioksit dikkate alınır ise, Avrupalıların odun peletlerini karbon nötr olarak tanımlamasının bir anlamı yok.

Dahası biyoçeşitliliğin korunması sorunu da var. Güneydoğu ABD'de çam fidanları büyük pelet ağacı kaynağıdır. Yine de, bölgenin zengin biyolojik çeşitliliğini korumak için çam ağaçları eşsiz bir değere sahiptir. Odun peletlerine olan talep arttıkça, ormanlar üzerindeki hasat baskısı da artacaktır. Sayısız tür, küresel olarak nadir görülen bu ekosistemlere güvenmektedir.

KAYNAK

https://phys.org/news/2018-03-wood-pellets-renewable-carbon-neutral.html


Yorumlar