SERATONİN ÜRETEMEYEN PİRİNÇ

 


*
'Mutluluk' hormonu eksikliği pirinç bitkilerini böcekler için daha az çekici hale getiriyor.
**
Seratonin üretemeyen pirinç ırklarının böcekleri daha az cezbettiği ve bu durumun zararlılar ile mücadelede etkili olabileceği keşfedildi.

Yeni araştırmalar, 'mutluluk' hormonu - serotonin' üretiminin engellenmesi pirinç bitkilerinin dünyanın en yıkıcı zararlılarına karşı direncini artırıyor.

Nature Plant'te yayınlanan çalışma, serotonin üretimini baskılayarak pirinç bitkilerinin en ciddi iki zararlıya (kahverengi bitki haznesi ve çizgili saplı delici) daha dirençli hale getirilmesinin mümkün olduğunu göstermektedir.

Ekip, serotonin üreten geni kapatmak için pirinç bitkileri üzerinde gen düzenleme teknikleri kullandı, ayrıca bu bitkilerin aspirin'e benzer bir kimyasalı daha yüksek seviyelerde ürettiği bulundu.

Tersine, dirençli pirinc ırklarına serotonin yüklemesi böcek direncinde kayba yol açmaktadır.

Serotonin Nedir?

Hayvanlarda duygu düzenleyici ve iştah arttırıcı etkileri bulunmaktadır. Serotonin, tüm yaşayan canlılarda; yaşamın her türünde her ortamda bulunur ve memelilerde önemli bir nörotransmitterdir.

İnsanlarda, serotonin, ruh halini düzenlemeye, iştahımızı artırmaya, sindirimi düzenlemeye ve uyku ve hafızaya yardımcı olmaya yardımcı olur.

Bitkilerde, serotonin büyüme ve gelişmeye katılır, böceklerde ise kaynak ve yiyecek bulmak için kullanılır.

***
Bitkinin böcek saldırısına cevabını inceleyen ekip, hem serotonin hem de salisilik asidin bir istilaya cevaben üretildiğini, ancak serotonin üretiminin bastırılmasının pirinç bitkilerini zararlılara karşı daha dayanıklı hale getirdiğini keşfetti.

KAYNAK
https://phys.org/news/2018-05-lack-happiness-hormone-rice-insects.html

Yorumlar