UYARILABİLİR METALENS

 


Metalens nedir?

Konvansiyonel lenslerin işlevlerini görebilen ve ancak bazı ilave özelliklere de sahip lenslere metalens denir.

**

Elektronik olarak uyarılabilen “metalens” teknolojisi ilk adımını attı.

Harvard John A. Paulson Mühendislik ve Uygulamalı Bilimler Okulu (SEAS) araştırmacıları, insanın gözünden esinlenerek, elektronik olarak kontrol edilebilen uyarlanabilir metalensler geliştirdiler. Uyarlanabilir metalens görüntülerin bulanıklaşmasına neden olan başlıca unsurları: odaklanma, astigmatizm ve görüntü kaymalarını kontrol etmektedir.

Araştırma, Science Advances'de yayınlandı.

SEAS lisansüstü öğrencisi ve yayının ilk yazarı Alan She, "Bu araştırma, yapay kas teknolojisindeki atılımları gerçek zamanlı olarak insan gözü gibi ayarlanabilir bir yapı oluşturmak için kullanıyoruz" dedi. "İnsan gözünün doğal olarak düzeltemeyeceği astigmatizm ve görüntü kayması gibi sapmaları dinamik olarak düzeltme yeteneği geliştirmek üzere bir adım da ileri gidiyoruz."

"Uygulamalı Fizik Profesörü Robert L. Wallace ve Vinton Hayes Kıdemli Araştırma Görevlisi Federico Capasso," Bu, cep telefonu kameraları, gözlükler ve sanal ve arttırılmış gerçeklik donanımı gibi çok çeşitli uygulamalar için gömülü optik zum ve otomatik odaklamanın fizibilitesini ortaya koyuyor "demektedir. "Aynı zamanda, tamamen elektronik olarak çalışan ve birçok sapmayı aynı anda düzeltecek olan gelecekteki optik mikroskop olanaklarına da işaret etmektedir."

Harvard Teknoloji Geliştirme Ofisi, bu proje ile ilgili fikri mülkiyet haklarını koruma ve ticarileştirme olanaklarını araştırmaktadır.


Yapay göz oluşturmak için araştırmacıların öncelikle metalensleri büyütmeleri gerekiyor.


KAYNAK

https://techxplore.com/news/2018-02-artificial-eye-combine-metalens-muscle_1.html

Yorumlar