Üzüm: Nasıl Nefes Alır?

 

Küresel ısınma üzümlerde meyve kalitesini tehdit ediyor.
**
Adelaide Üniversitesi araştırmacılar, üzümlerin nasıl "nefes aldığını" keşfetti; oksijen sıkıntısı hücre ölümüne yol açıyor.
***

Bu keşif, üzüm ve şarap kalitesi ile lezzet üzerindeki potansiyel olarak önemli etkileri aydınlatmaktadır. Araştırma, küresel ısınma koşullarında başarılı olabilecek yeni çeşitlerin seçilmesine de yardımcı olabilir.

Prof. Dr. Steve Tyerman, "2008'de üzümlerde hücre ölümü olgusunu keşfettik, olgunlaşmada sorunlar ortay çıktığında, hücre ölümüne neden olan şeyleri belirlemeye çalıştık" diyor.

Oksijen metabolizması ile ilgili ipuçları olmasına rağmen, oksijen rolü şimdiye değin tam olarak belirlenememişti.

Profesör Tyerman ve Doktora öğrencisi Zeyu Xiao, olgunlaşma esnasında üzümlerin iç oksijen sıkıntısı çektiğini tespit etti. Araştırma için Avusturya üzerinden çeşitli iş birlikleri de yapılmıştır.

Journal of Experimental Botany’de araştırmacılar, olgunlaşma sırasında iç oksijen sıkıntısı muzdarip üzümleri incelediler. Minyatür oksijen ölçüm probu - üzümlerde ilk defa kullanılmıştır - kullanılarak Chardonnay, Shiraz ve Ruby Seedless üzümlerinde oksijen profillerini karşılaştırdılar.

Oksijen sıkıntısı seviyesinin üzümlerdeki hücre ölümü ile yakından ilişkili olduğu tespit edildi: Solunum ölçümleri, olgunlaşma sırasında yüksek sıcaklıkların durumu daha da kötüleştirdiğini gösterdi - küresel ısınmaya bağlı olarak bu problemin daha sık ortaya çıkması beklenmektedir.

Meyve yüzeyi üzerindeki küçük gözeneklerin oksijen tedariki için hayati önem taşıdığı ve engellendikleri takdirde hücre ölümünde artışa neden olduğunu ve ayrıca bu durumun meyveyi boğduğu keşfedildi. Micro X- ray bilgisayarlı tomografi (CT), hava kanallarının, meyve içi ile çiçek tomurcuğunu köklerdeki küçük gözeneklere bağladığı da gösterildi.

KAYNAK

https://scienmag.com/discovery-shows-wine-grapes-gasping-for-breath/







Yorumlar