YEŞİL KAN

 


*

Yeşil kanının gizemi çözülmeye çalışılıyor.
**
Yeşil kan, hayvan krallığındaki en sıra dışı özelliklerden biridir. Bu durum Yeni Gine'deki bir grup kertenkelenin ayırt edici özelliği. Prasinohaema türü yeşil kanı ve cildi ile bilinen bir kertenkele türüdür. Bu kertenkelelerin kasları, kemikleri ve dilleri, yüksek seviyelerde biliverdin ya da toksik olan ve sarılığa neden olan yeşil bir safra pigmenti nedeniyle parlak kireç yeşili görünümlüdür. Bu kertenkeleler şaşırtıcı bir şekilde,  insanlarda ölümcül konsantrasyondan 40 kat daha yüksek olan yeşil safra seviyeleri ile sağlıklı yaşarlar.

Zachary Rodriguez, "Herhangi bir hayvan için kaydedilen en yüksek biliverdin konsantrasyonuna sahip olmanın yanı sıra, bu kertenkeleler, bir şekilde safra pigment toksisitesine direnç geliştirdi. Bu kertenkelelerin sarılıktan uzak kalmasına izin veren ve altta yatan fizyolojik uyumu anlamak, özel bazı sağlık sorunları için geleneksel olmayan yaklaşımlar üretebilir" demektedir.  

LSU Biyoloji Bilimleri Profesörlerinden Austin, sürüngen ve amfibi çeşitliliğin keşfedilmesi ve belgelenmesi için Yeni Gine adasına birçok keşif gezisine öncülük etmiştir. Rodriguez, Austin ve diğer meslektaşları, birkaç Yeni Gine kertenkelesi türünde yeşil kanın evrimsel tarihini araştırdılar. Bunlar, ikisi yeşil olan altı türün yer aldığı 51 türün derisini inceledi. Bunlardan ikisi ilk kez teşhis edilmiş yeni türlerdir. Yeşil kanlı kertenkelelerin dört ayrı soyunun bulunduğunu keşfettiler ve her biri kırmızı kanlı bir atayı paylaşıyordu.

Rodriguez, "Bu hayvanların karmaşık tarihi karşısında heyecanlandık ve kertenkelelerin yeşil kanlı soylar geliştirmesine şaşırdık" demektedir. Sonuçlar 16 Mayıs tarihli Science Advances'te yayınlandı.

Yeşil kan muhtemelen çeşitli kertenkelelerde bağımsız olarak ortaya çıkmıştır ki bu da yeşil kanın adaptif bir değere sahip olabileceğini düşündürmektedir. Böcekler, balıklar ve kurbağalar da dahil olmak üzere diğer hayvanlardaki hafif düzeyde artmış safra pigmentleri, bu hayvanlarda potansiyel olarak olumlu roller oynar. Önceki çalışmalar, safra pigmentinin in vitro fertilizasyon sırasında hastalığın önlenmesinin yanı sıra antioksidan temizleme serbest radikalleri olarak hareket edebileceğini göstermiştir. Bununla birlikte, bu kertenkelelerde yeşil safra pigmentinin işlevi hala belirsizdir.

Parazitologlar yeşil kanlı derinin parazitlerden koruma sağlama olasılığı üzerinde durmaktadırlar. Bilindiği kadarı ile bir karaciğer ürünü olan bilirubin insan sıtma parazitleri için toksiktir.

KAYNAK
https://phys.org/news/2018-05-mystery-lime-green-lizard-blood.html


Yorumlar