Yeni bir araştırma, geleneksel plastiklerin yerini almak üzere tasarlanan biyolojik bazlı malzemelerin, gezegenimizin en önemli türlerinden bazıları için risk oluşturabileceğini gösteriyor.
**
Biyobazlı malzemeler, plastiklere karşı çevre dostu alternatifler olarak giderek daha fazla reklam edilerek tekstilden ıslak mendile kadar çeşitli ürünlerde kullanılmaktadır.
Ancak bu malzemelerin içerdiği mikrofiberler, çamaşır yıkama süreçlerinde, kanalizasyon çamurunun gübre olarak kullanılması veya tekstil ürünlerinin basit aşınma ve yıpranması yoluyla çevreye yayılmaktadır.
Dünya genelinde biyolojik bazlı ürünlerin üretimi ve satışı giderek artmasına rağmen, bunların canlı türleri ve ekosistemler üzerindeki etkilerini belirlemek için çok az araştırma yapılmıştır.
Bu konuyu ele almak için Environmental Science and Technology dergisinde yayınlanan bir araştırma, geleneksel polyester liflerin ve iki biyobazlı lifin (viskon ve liyosel) solucanlar üzerindeki etkilerini test etti.
Çalışmada, yüksek lif konsantrasyonlarında polyestere maruz kalan solucanların yüzde 30'unun 72 saat sonra öldüğü, biyobazlı liflere maruz kalanlarda ise liyoselde yüzde 60'a, viskonda ise yüzde 80'e varan çok daha yüksek ölüm oranları yaşandığı tespit edildi.
KAYNAK
https://phys.org/news/2024-11-bio-based-fibers-pose-greater.html
Yorumlar
Yorum Gönder